Analoge fotografie

Terug naar analoog in een digitaal tijdperk

 

 

Dit artikel zal over iets heel anders gaan dan normaal, namelijk: analoge fotografie. De laatste jaren is fotografie met filmrolletjes steeds populairder geworden, dit komt vooral door de effecten zoals zogenoemde light leaks die je met digitale camera’s niet kan nabootsen. Deze effecten ontstaan meestal door lichtinval op de film die daar niet hoort, bijvoorbeeld door een kapotte camera of zon die recht in de lens schijnt. Vroeger waren deze effecten dan ook niet gewenst in de fotografie. De gedachte hierover is nu echter aan het veranderen, mensen willen het oude gevoel van analoge film terug waar een bepaalde sfeer aan vast kleeft.

 

Wat is analoge fotografie precies?

 

Analoge fotografie betekend dat de foto wordt vastgelegd op een filmrolletje in plaats van op een sensor. Het grootste verschil tussen een sensor en een rolletje is dat een digitale sensor zichzelf kan wissen. Hierdoor kunnen er weer nieuwe foto’s gemaakt worden zonder dat er een nieuwe sensor nodig is. Bij analoge fotografie wordt een stukje film belicht, deze wordt na belichting doorgedraaid en dan kan er op een nieuw stukje film een foto vastgelegd worden. Meestal passen er op een 35mm rolletje 24 of 36 foto’s. Dit is anders bij 120mm film. Het verschil tussen 35mm en 120mm film is dat de 120mm film groter is en dus meer informatie kan opslaan. Dit is digitale termen vergelijkbaar met een full-frame sensor en 35mm met een cropped sensor.

 

Nadat het fotorolletje is volgeschoten breng je het naar de fotograaf, of ontwikkel je het zelf thuis in een doka. Met ontwikkelen wordt er voor gezorgd dat de foto’s niet nog een keer belicht kunnen worden en het negatief in daglicht bekeken kan worden. Het negatief van de film moet dan nog worden in gescand of worden afgedrukt voordat de foto (zoals je hem maakte) bekeken kan worden.

Waarom analoog?

 

Het analoge gevoel heeft te maken met foto’s die niet opnieuw te maken zijn. Elke keer reageert film weer anders, het is bijvoorbeeld afhankelijk van temperatuur en de manier waarop het ontwikkelt wordt. Bedrijven zoals Lomography spelen hier op in. Ze verkopen nieuwe versies van oude modellen (vooral plastic) camera’s die deze effecten kunnen terugbrengen op je foto.

 

Instant fotografie

 

Naast filmrolletjes is ook instant fotografie erg in populariteit toegenomen. Je kan nu zelfs in de Hema Fujifilm Instax mini camera’s en film kopen. Deze camera’s geven foto’s op pinpas formaat die direct uit de camera komen rollen, Binnen een paar minuten zijn deze helemaal ontwikkeld. Ook oude polaroid camera’s zijn helemaal hip, echter wordt daar geen originele polaroid film meer voor geproduceerd. Daarom heeft bedrijf genaamd Impossible de fabrieken van polaroid in Enschede overgenomen en is daar verder gegaan met produceren van polaroid film. Ze moesten echter vanaf het begin opnieuw beginnen met het ontwerpen van de chemicaliën en de film. Daardoor is de film erg duur, zitten er maar 8 foto’s in en werken ze niet optimaal zoals de polaroid film ooit deed. Het is dan ook een project waarvan het geld dat voor de film wordt betaalt steeds in nieuw onderzoek wordt gestopt zodat de film steeds beter wordt.

 

Hopelijk gaf dit een duidelijke kijk op analoge fotografie en hoe het tegenwoordig weer populair wordt. Het is misschien minder makkelijk om analoog te fotograferen, maar dat maakt het niet minder leuk. Als je nog een oude camera op zolder hebt liggen, probeer het vooral (weer) eens uit!

 

Geschreven door Jael Poelen.