apparatuur

Aan lenzen alleen heb je natuurlijk erg weinig aangezien ze geen sensor en processor hebben. De body die ik heb is een 7D van canon een iets verouderd model, maar nog steeds een semi-pro model en een van de beste in crop sensor camera's. Deze camera kan tot 7 beelden per seconden schieten in raw formaat en oneindig veel jpeg's. Daardoor is deze camera uitermate geschikt voor sport en snel bewegende dieren. Naast dat het een geweldige body is heb ik er ook een batterygrip onder zitten, dit is een soort van houder voor accu's en tegelijk kun je de camera verticaal bedienen.

 

Iedere fotograaf heeft een wishlist een lijst van lenzen filters en camera's die hij/zij eigenlijk dolgraag zou bezitten. Mijn wishlist is kort maar krachtig, ik zou dolgraag een nieuwe macrolens willen namelijk de mpe-65 van canon. Wat als laatste op mijn lijstje staat is een camera update namelijk de canon 7D MK2. De opvolger van de canon 7D die toch wel een beetje verouderd is op het moment. Maar dat neemt niet weg dat ik erg graag met mijn huidige camera fotografeer. Als jullie een wishlist hebben dan hoor ik graag wat een ander aan lenzen bodies of apparatuur zou wensen.

Als goede fotograaf heb je bijna altijd apparatuur die bij jouw soort fotografie past, voor natuurfotografie (waar ik in thuis ben) heb je bijvoorbeeld een flinke telelens nodig. Maar ook een groothoek en een fatsoenlijke macrolens bijna een vereiste. Met deze lenzen kun je al de meeste vormen van natuur fotografie beoefenen.

 

De macrolens is een speciale lens voor kleinere beestjes en bloemen. Bij bijna elke lens wordt wel een macro stand genoemd maar dit is meestal niks waard, een echte macro lens is 1:1 terwijl een macro stand meestal 1:3.5 is. Sommige macrolenzen zijn zo sterk dat ze 5:1 gaan en dan kun je de ogen van een vlieg vastleggen.Klik hier voor een uitleg over de macrostanden en de cijfertjes.

 

Als je van landschappen houd is een groothoek onmisbaar, met een groothoek leg je veel gebied vast op een foto en heb je zelfs soms je voeten erop staan. Een groothoek lens eindigt ongeveer bij de 27 mm en kan beginnen bij de 5 mm. Je moet natuurlijk nog de milimeters om rekenen. Ik heb altijd een standaart zoom bij me (17-50 F2.8 van tamron) omdat er een groothoek opzit.

 

Mijn telelens is een 150-500 van sigma, Deze lens is ontworpen om dieren vanaf een verre afstand te fotograferen. De lens is nu niet bepaald licht van gewicht en ook niet lichtsterk. Maar ik kan vogels van een goede tien meter vol in beeld krijgen, de lens is bovendien erg geschikt voor dierentuinen en natuurvakanties (als je het niet erg vind om kilo's mee te slepen). Als je er een wilt aanschaffen schrik dan niet van de hoge prijs, het zijn geen goedkope lenzen en als je ze goedkoop vind dan zijn ze vaak niet in orde of het is een spiegellens.