speelgoed camera's

Speelgoed lenzen

 

Overal heb je speelgoed van poppen to de gemiddelde anime, dus heb je ook lenzen die in feite gewoon wat speelgoed zijn. Of nog beter je hebt zelfs hele functionele speelgoed camera’s. In het aankomende rijtje ga ik een aantal echt goed werkende speeltjes open noemen. Ik heb ze natuurlijk niet allemaal zelf getest (vooral omdat ik het geld niet heb) maar over de meeste heb ik wel goede verhalen gehoord of hele mooie beelden gezien. Lets get started:

 

Lensbaby:

 

Dit is een van de grote spelers binnen de “speelgoed” lenzen wereld. De fabrikant heeft al verschillende modellen uitgebracht waarmee verschillende effecten te bereiken zijn. Als voorbeeld noem ik het diorama effect waarbij alles een stuk kleiner lijkt dan het oorspronkelijk is. Eigenlijk zoiets als een treintjes wereld van vroeger of zoals je die nu nog in de Efteling ziet. Dit is eigenlijk maar een van de vele effecten die je kan toepassen met een lensbaby. Het is erg moeilijk een “normale” foto te maken met een lensbaby omdat het effect zo groot is. Deze lenzen hebben wel een groot nadeel ze zijn een en al plastic en hebben daarom geen contactpunten om contact te maken met de camera. Hierdoor moet je dus zelf je diafragma sluitertijd en iso instellen op de M stand. Zoals ik al zei ze hebben verschillende modellen die heel erg variëren van prijs, net zoals het extra spul dat erbij hoort.

 

Lomography:

 

Deze fabrikant heeft het hele concept van een speelgoed camera opnieuw uitgevonden. Voor wie is opgegroeid met een holga of zoiets dergelijks zal dit zeer leuk vinden. het zijn namelijk camera’s van plastic met een bijhorende lenzenset. Neem bij voorbeeld de diana+ een camera van lomography die minimaal valt in te stellen (echt bijna niks ) en eigenlijk gewoon puur voor de fun is. Alle camera’s van lomography hebben ook nog het oude rolletje in gebruik, daarom is het ook wel verstandig om na te gaan of je wel elke keer naar de winkel wil om je rolletjes te laten ontwikkelen. Naast de kant en klare pakketen kun je ook je een heel ander pakket bestellen, namelijk de konstructor een spiegelreflex op rolletjes die je zelf in elkaar zet met wat lijm en een goede dosis geduld. Dat pakket ben ik wel van plan een keer te bestellen om het gewoon een keer te proberen hoe dat nu in zijn werk gaat (en omdat het prima tijdverdrijf is). Alsof dat nog niet genoeg is hebben ze ook nog de hele simpele camera’s die echt puur op fun gericht zijn, waarbij je alleen op het knopje moet drukken en dan wordt de foto gemaakt. Dit is alleen wel met een speciaal effect, zoals een foto waarbij vier verschillende afdrukken worden gemaakt of misschien zelfs wel acht. De andere versies van deze camera’s zijn dan ook erg simpel en missen een (over het algemeen) belangrijke onderdelen als een flits of een goede zoeker.

 

Dit zijn twee belangrijke spelers binnen het speelgoed camera sigment, de camera’s zijn meestal erg goedkoop en zeer simpel te bedienen. Het zijn ideale kadotjes voor kinderen die kennis willen maken met (analoge) fotografie. Zelf heb ik een simpele action shooter van lomo en ben er zeer tevreden over. De meeste speelgoed camera’s zijn geen miskoop maar verwacht geen wonderen, als je ooit een beetje lol wilt hebben ga eens naar hun site’s en bekijk het aanbod je zult er geen spijt van hebben.