De blauwe reiger

De blauwe reiger: gevreesd langs de waterkant.

 

De blauwe reiger is een vlees en vis eter, kikkers vallen onder zijn lievelings kostjes maar een muis kan er ook wel in. De blauwe reiger is de meest algemene reiger van ons land en is verre van bedreigt, het leefgebied van deze reiger kan sterk verschillen. De reiger leeft vooral langs sloten en andere traag bewegende wateren, waar hij zijn dieet van kikkers en vis kan vangen. Maar insecten langs de waterkant zijn ook niet veilig, grote libelles en watertorren daar is de reiger ook niet vies van.

 

Het jacht patroon is eigenlijk net als een menselijke visser alleen dan beter, de reiger beweegt zeer langzaam langs de waterkant en heeft zijn snavel altijd gericht naar de waterkant. Hierdoor is de kans groot als hij iets ziet bewegen dat hij het meteen kan grijpen. De reiger kan niet kauwen dus de prooien die hij vangt moeten in zijn geheel worden doorgeslikt. Van een te grote vangst kan een reiger dus gewoon niet eten. Daarom groeien sommige vissen zo groot dat ze niet meer gegeten kunnen worden.

 

De reiger is geen klein beestje, als een volwassen reiger met zijn nek omhoog staat haalt hij met gemak de lengte van een groot kind. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de reiger gevaarlijk is hij mag dan wel groot zijn maar is ook een zeer schuw diert, bij het minste gevaar vliegt hij weg. Zoals ik al zei is de blauwe reiger wel de meest ingeburgerd in ons kikkerlandje, naast deze reiger is er ook nog de zilver reiger en de purper reiger. De meest zeldzame van deze drie is de purper reiger deze drie zijn zeer naaste familie. Daarnaast heb je ook nog kleinere reigers die in ons land verblijven, zoals de roerdomp en het woudpaapje.