Hazen rennen voor je leven

Hazen: rennen voor hun leven


Hazen zijn een van de snelste land dieren in ons kleine landje, ik zou niet weten hoe snel ze gaan maar het zijn zeker geen langzaame dieren vooral niet als ze op de vlucht zijn. In de weetjes op de site staat ook dat hazen geen knaagdieren zijn maar haasachtigen, een lichtelijk afwijking van knaagdieren. Alle knaagdieren zijn van nature vluchtdieren dat houd in dat ze pracktisch nooit de aanval ingaan als ze worden belaagt. Het dieet van een haas bestaat uit plantaardig voedsel en eet behoorlijk veel, een gazon is geen probleem.


De haas heeft lange sterke achterpoten die hij gebruikt om snel en hard weg te sprinten van gevaren, de buizerd en andere grote roofvogels halen namelijk regelmatig een jonge haas van de grond. Een volwassen haas is toch nog wel iets te groot voor een buizerd. Andere roofdieren van een haas zijn de gebruikelijke grond roofdieren de bunzing, wezel enzovoorts. Tenminste als het beestje de haas te pakken krijgt want meestal is de haas gevlogen vordat het roofdier ook maar een kans krijgt.


Als het om de populatie van de haas gaat is het helemaal in orde, de haas is verre van bedreigt en er wordt helaas ook nog op gejaagd. Haas wordt nog altijd als een luxe eten gezien en wordt daarom in de betere restaurants verkocht. Hazen kunnen wel een plaag worden die oogsten aantasten en zo worden hele colonies weggehaald of afgeschoten.


Als hazen jong zijn zijn het erg speelse dieren, ik kwam meerdere malen jonge hazen tegen die graag ruime rondjes om mij heen renden. Helaas zijn het hierdoor makkelijke prooidieren voor grote roofvogels en volwassen grondroofdieren. Gelukkig kunnen ze op jonge leeftijd al heel snel rennen en blijft de populatie in goede stand.