Roofvogels de torenvalk

De torenvalk: een preciese en snelle roofvogel.

 

Zoals al gemeld is de torenvalk een snelle roofvogel, hij is in vergelijking met een buizerd erg klein en jaagt daarom ook een een prooi die een stuk kleiner is. Deze kleine roofvogel jaagt namelijk met succes op muizen aangezien deze vogel een geweldig zicht heeft gaat de vogel boven een veld "bidden" een vorm van opsporing van zijn prooi. Bidden is eigenlijk een vorm van stilhangen in de lucht en al kijkend naar beneden spoort hij muizen op. Sommige roofvogels doen dit op een zeer speciale manier, ze zien waar muizen lopen doordat de muizen overal plassen. De urine van de muis laat dan een chemisch spoor achter dat de roofvogel kan oppikken waarna hij bij dat spoor wacht. Zodra de muis dan voorbij komt gaat hij mij een dodemans vaart naar beneden en schept hij de muis op uit het veld.

 

De verschillen tussen man en vrouw torenvalk zijn erg duidelijk te noemen terwijl het vrouwtje (op de button) een algemene bruine kleur heeft, is het mannetje heel anders met een bonte blauw/grijs/bruine kleur. De onderscheid tussen mannetje en vrouwtje is voor het ongeoefende oog ook niet moeilijk. Iets wat wel met een close-up bekeken moet worden of het geen kleine torenvalk is. De duidelijke verschillen zitten hem in de klauwen en in de streep boven de ogen, helaas heb ik bij deze foto dit niet kunnen onderscheiden vanwege de hoek. Maar ik geloof niet dat dit een kleine torenvalk is, dat is namelijk een zeldzame dwaalgast.

 

Het gaat niet heel erg goed met de torenvalk, omdat boeren gif gebruiken voor de muizen en laat dat nu net de prooi zijn voor de torenvalk. Het gif dat een muis opheeft is niet dodelijk maar een torenvalk kan meerdere muizen per dag eten als die allemaal gif op hebben leid dat tot een overdosis. Ook de broedgelegenheden zijn schaars aan het worden, wij als mensen hebben tegenwoordig kunstmatige broedplekken neergezet maar dit is natuurlijk geen permanente oplossing.

 

Al met al een geweldige roofvogel die alle respect verdient van de boeren, omdat deze deels hun muizen probleem opruimt. Als je een keer een vogel in de lucht ziet bidden kan het best een torenvalk zijn want ze zijn niet zeldzaam. Kijk vooral uit langs de velden en akkers je ziet er vast en keer een.