de juiste keuze

Wat is de juiste lens keuze.

 

Lens keuze is een lastig iets, je hebt meestal maar een beperkt budget en niet alles is even goedkoop. Er is ook zoveel te koop in deze markt dat het bijna niet meer te overzien is. Met verschilende merken, brandpunt afstanden en diafragma’s is er meestal geen boom meer te zien in het bos. Er zijn altijd mindere keuzes en je zal altijd op iets moeten inleveren , of het nu op brandpunt afstand of diafragma grote. Het eerste wat je zal moeten weten is hoe en wat je wil gaan fotograferen, een vogel op afstand kun je niet met een groothoek fotograferen en een landschap natuurlijk niet met een telelens. Ook je budget is niet onbelangrijk dat is meestal toch echt gelimiteerd.

Als je hebt gekozen wat voor soort foto’s je wilt maken moet je gaan kijken wil ik een prime of zoom lens. In sommige gevallen is de keuze nogal simpel omdat er simpelweg geen keus is, een macrolens is altijd een prime of dat nu een 100mm 50mm of 150mm lens is. Wat ook niet onbelangrijk is om te kijken wat heb ik ernaast nog nodig, dit kan verschillen tussen goedkope filters tot dure extra flitsers. Het is daarom goed om na te denken over wat men wil met zijn/haar camera.

 

Als je het gekozen om een zoomlens aan te schaffen dan sta je nu voor een keuze die vooral met de prijs te maken heeft. Namelijk het diafragma, als dit een vast getal is ben je meestal een stuk duurder uit dan als er een verschil in zit. Het diafragma bepaald hoe ver de lens open kan om licht op te vangen. Als dat een vast laag getal is dan maakt dat het makkelijker om te fotograferen in donkere situaties, als dat getal wisselt als je zoomt dan zit je vaak in de lagere prijs segmenten en kan je de lens niet snel op een feestje of donkere ruimtes gebruiken. Dit probleem heb je alleen bij zoom lenzen want een prime lens kan niet zoomen en dus niet uit zichzelf van diafragma wisselen.

 

Om het kort te houden, onthou wat je wil bereiken met een lens qua soort fotografie, denk aan je prijsklasse en vergeet vooral niet je doel te verliezen. Het beste advies dat ik kan geven over een lens is dat je altijd 100% zeker moet zijn over de aankoop. Kijk naar reviews van die lens en vraag even na in de winkel of de lens wel zeker op jouw camera past. En stel je vindt die ene lens van €70 meer net iets leuker spaar dan door, het is de moeite niet waard om te beseffen dat je beter een andere lens had kunnen kopen.