Het 2e gordijn

 

Het 2e gordijn, wat is het en hoe kan men het gebruiken.

 

Het 2e gordijn op een flitser is een luxe term voor flitsen nadat de sluiter open gaat. Normaal gaat de sluiter open en flitst de camera direct. Met het 2e gordijn flitst de camera aan het einde van de sluitertijd in plaats van aan het begin. Deze optie is vooral in trek bij fotografen die graag beweging willen in hun foto’s en een strakke uitlijning willen aan het een kant van de foto. Voor een flits op het 2e gordijn is een externe flits nodig, het is lastig uit te leggen van elke flits heeft andere instellingen. dus raadpleeg de handleiding om de functie op te zoeken.

 

Flitsen op het 2 gordijn werkt het beste bij een langere sluitertijd (lees 1/10 – 10 sec) omdat de camera de beweging moet kunnen zien voordat er word geflitst. Als je een foto wil van een persoon die voorbij loopt dan is het natuurlijk handig dat men binnen de tijd in beeld blijft en dat wel een beweging te zien is. Stel een je hebt een sluitertijd van 10 seconden dan moet een persoon langzaam lopen om de volle 10 seconden in beeld te blijven, want de flits gaat pas op de 10e seconde af. Het is leuk om zo verschillende dingen te fotograferen, maar mensen zijn het makkelijkst omdat deze kunnen luisteren en weten wat je wilt bereiken in een foto. Hieronder is een foto die op het 2e gordijn is geschoten, bij deze foto is zijn de bladeren en stam onscherp terwijl je wel duidelijk kan zien dat het ook scherp is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze foto is genomen met een sluitertijd van 10 seconden en een diafragma van 8 doordat ik de foto’s s ’avonds in de schemering heb genomen kon ik de sluitertijd verlengen. De flits in ingesteld op het 2e gordijn zodat eerst de beweging wordt opgenomen en daarna pas de scherpe kant. Die scherpe kant komt er omdat er op de 10e seconden een bult licht in de camera word geworpen, waardoor de camera voldoende licht binnen krijgt om het scherp te zien. In de normale fotografie is het 2e gordijn niet goed te gebruiken naar mijn mening, het effect van een goede flits op het 2e gordijn is mits fatsoenlijk uitgevoerd zeer goed te zien. Als je erover gaat denken om nu met lichtstrepen te gaan werken op het 2e gordijn, kan dat zeer leuk zijn maar denk erom dat je dit doet op een plek waar geen verkeer is. Als je langs de weg gaat staan fotograferen denk dan ook aan het flitsten, er kunnen vervelende ongelukken gebeuren met flitsen en verkeer.