Kristallen en mineralen

Mineralen fotograferen

 

De aarde is vol met mooie edelstenen zoals kwarts pyriet en bergkristal, dit zijn maar een aantal van de enorme hoeveelheid edelmaterialen op onze planeet. Het is dan ook een hele klus om deze fatsoenlijk te fotograferen, Bij een goede foto moet op verschillende dingen gelet worden om deze stenen er netjes op te zetten. Als eerst moet je kijken met wat voor mineraal je te maken hebt, mineraal is ander woord voor de steen die je gebruikt. Is de steen die je gebruikt doorzichtig of heb een je exemplaar te pakken die geen licht doorlaat. Ook moet je kijken naar de vorm van de steen heb je een geslepen steen of een ruwe steen, een ding is in ieder geval zeker het beste is een rustige achtergrond. Als je kijkt naar de steen moet je eerst zijn beste kant bepalen, dit is alles bepalend voor de belichting. Een steen heeft altijd wel een goede kant, en met name ruwe stenen zijn erg leuk om te fotograferen. Voor mij persoonlijk is de goede kant een kant met veel hoekjes en deukjes, dit omdat het licht er meestal mooi in reflecteert. Voor doorzichtige stenen en vaste stenen is dit eigenlijk hetzelfde een goede kant is een goede kant. Daarna kijk je welke compositie je wil, dit is zeer belangrijk wat met een ruwe steen wil je juist de mooie imperfecties laten zien.

 

Als je de steen in de juiste positie hebt gelegd ga je nadenken wat je met het licht wil, wat ik erg mooi vind aan een steen is een goede slagschaduw in combinatie met de juiste kleur van de steen. Dus een goede kleur balans is een must vooral als je in jpeg fotografeert, in raw kun je het nog aanpassen in lightroom als het je niet zint. Als ik stenen fotografeer kijk ik altijd hoe het licht van mijn flits valt, ik werk eigenlijk alleen maar in de schemering of s’avond op een wit vlak met kunstlicht. Hoewel het mooi is om de stenen te fotograferen in een weiland of in de buitenlucht vind ik dat dat de steen geen eer aandoet. De steen moet het centrum van de aandacht zijn en zo weinig mogelijk afleiding is dan wel fijn. Mijn flits is van de camera af en ik bedien de (op statief staande) camera met een afstandsbediening. De manier waarop licht valt op de steen is iedere keer weer verschillend (behalve als je de flitser op een statief hebt staan). Zelf vind ik de manier waarop de camera vast staat en ikzelf de flits vasthou een fijne manier van werken omdat ik dan controle heb over het licht ipv het standpunt, want dat staat meestal toch al vast op de mooie kant van de steen. De flits is op allerlei manieren vast te houden, ik vind het fijn om de flits recht vast te houden zodat er geen onverwachte hoek in het licht zit. Verschillende hoogtes en hoeken van de flits bieden verschillende schaduwen en kleuren, schijn je bijvoorbeeld met de flits recht in een vlak gedeelte van een amethist dan zal de steen prachtig paars kleuren. Dit omdat hij het licht direct op zijn vlak krijgt, en daardoor alles absorbeert. Als je met een hoek op de steen flitst dan zal de steen een deel weerkaatsen en daarmee een stuk donkerder kleuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld van een mooie slagschaduw met een minder mooie ondergrond.

 

Dit geld overigens alleen voor doorzichtige stenen, stenen die niet doorzichtig zijn nemen sowieso geen licht op. Als een steen niet doorzichtige steen heb je twee “soorten” glimmend en niet glimmend, dit spreek voor zichzelf de een weerkaatst de ander bijna niet. Als je bijvoorbeeld de steensoort “onyx” fotografeert dan moet je een zeer mooie steen hebben. Onyx is namelijk helemaal egaal zwart en reflecteert weinig licht. Pyriet aan de andere kant is ook geen doorzichtige steen maar heeft een hele mooi gouden glans als je het goed belicht. Bij stenen die niet doorschijnen is het dan ook van belang dat je een goede kant van de steen hebt want met de belichting kun je een stuk minder dan een doorzichtige steen.

 

- De kant die je gaat fotograferen is erg belangrijk.

- Als je een doorzichtige steen hebt probeer goed te flitsen.

- Heb een neutraal oppervlak zoals een witte tafel.

- Als je toch buiten wil fotograferen zorg voor een zeer onscherpe achtergrond.

- En wat ik niet opschreef: doe research naar stenen en kijk hoe ze eruit zien.

- Als je een winkel in de buurt hebt om stenen te kopen doe dat dan daar niet via internet, dan weet je wat je koopt.

- Als je kan koppel de externe flits los van de camera en ga zo flitsen.

- Probeer te variëren met verschillende stenen en hoeken anders word het snel saai.