te kleine scherptediepte

Te weinig scherptediepte

 

Een vriend van mij vroeg me laatst hoe je met een macrolens een behoorlijke scherptediept kon creeren. Om maar met de deur in huis te vallen dat gaat niet gemakkelijk.

 

Een van de methodes die je ervoor kan gebruiken is focus stacking, dit is een methode om de met een groot diagfraga (klein getal) toch een grote scherptediepte te creeeren. Deze methode is wel heel moeilijk en is eigenlijk alleen bedoelt voor gevorderden fotografen. Op mijn Facebook pagina staat een foto die met focus stacking is gemaakt.

 

De techniek is simpel uit te voeren maar vraagt wel tijd om goed te leren beheersen, het is net een panorama maar dan met een foto en zonder de camera te verplaatsen. Je maakt in feite een drie to zevental foto's maar je verlegt het scherpte punt steeds. Het meest ideale is om hierbij de handmatige focus te gebruiken. Hierbij moet je een groot diafragma (klein getal) gebruiken anders heb je nog een scherpe achtrgrond. Als je een scherpe achtergrond wil hebben kun je net zo goed direct een klein diafragma (groot getal) pakken en maar een foto schieten. Met die kleine scherpte diepte die je krijgt met een groot diafragma (klein getal) moet je steeds je scherpte punt gaan verschuiven zodat je met een aantal foto's de hele bol (in dit geval dan) scherp hebt.

 

Zolang je scherpt blijft stellen op de bol blijft de achtergrnd onscherp en hoeb je toch een grote scherptediepte. Als je alle beelden heb verzameld op je pc macbook of wat dan ook (een tosti ijzer zal niet lukken) dan moet je in photoshop de beelden uitlijnen en samen voegen. Dan zal je zien dat je onderwerp in de foto op alle fronten haarscherp is maar de achtergrond onscherp. De valkuil bij deze techniek is dat je met een kleine scherpte diepte snel delen mist van het onderwerp en zo een incomplete foto krijgt.

 

dus in het kort wat heb je nodig voor deze techniek:

- een goed statief

- een macro lens

- een niet bewegend onderwerp (niet beginnen met insecten heel erg moeilijk)

- handmatige focus

- een hele vaste hand

 

Ik hoop dat ik jullie heb kunnnen intreseren over focus stacking, het is een hele sport om dit fatsoenlijk te doen en het is echt niet makkelijk. Maar oefening baart kunst en het is belangrijk om dit soort technieken door te hebben. Het is niet voor dagelijks gebruik maar je kan er wel leuke creatieve dingen mee doen.

 

Groeten max van breemen.