vergroting of macro

Tussen macro micro en vergroot.

 

Er is een duidelijk verschil tussen deze drie, natuurlijk is micro de kleinste, macro komt ertussenin en als allerlaatste is er uitvergrote foto. Een macro foto is lang niet hetzelfde als een insect of bloem fotograferen met een normale lens. Een normale lens heeft een vergroting van 1:3 dat wil zeggen het onderwerp driemaal zo klein op de foto komt als in het echt.

 

Een macro lens daarintegen heeft een vergroting van 1:1 dat wil zeggen onder maximale omstandigheden kan deze lens alles wat zo groot is het echt op de sensor vast leggen. Een extremer voorbeeld is het micro gebeuren, deze vorm van fotografie wordt meestal gedaan met een microscoop met een ingebouwde camera. In deze vorm kan het over een bacterie gaan maar net zo goed over de ogen van een fruitvlieg. Deze vorm is zelf moeilijk te beoefenen omdat je nu eenmaal niet makkelijk aan zo'n microscoop komt. Een andere optie om micro opnames te maken en met een omgekeerde lens of met een mp-e65 lens. De omgekeerde lens is eigenlijk precies wat het zegt je neemt een groothoek lens en je keer de buitenste lens richting de camera en de contact punten naar buiten. Hierbij verlies je wel al je data wat betreft iso sluitertijd en diafragma dus je gaat volledig in het donker werken, hier kun je dan ook het beste werken in gecontroleerde omstandigheden.

 

Een andere optie waar ik het over had is de canon mp-e65 een super macro lens die wel tot 5:1 gaat, deze lens vergroot dus wel vijf keer de werkelijkheid waardoor je toch de ogen van die vlieg kan vastleggen. Er is echter een probleem als je met zulke gespecialiseerde lenzen gaat werken je moet ze weten te gebruiken. Bij een volledig gebruik van een mp-e65 heb je een scherptediepte van nog geen halve milimeter. Dit kun je natuurlijk compenseren door meer diafragma in te zetten maar dat gaat ten kost van je iso. Het is daarom belangrijk welke keus je maakt met een macro lens ga je voor de lens die het meeste heeft te bieden op het gebied van 5:1 of een omgekeerde lens of kies je toch maar voor de 1:1 variant. De 1:1 variant heeft meer dan zat te bieden voor de meeste mensen terwijl de mp-e65 al snel te moeilijk word voor de meeste. Een omgekeerde lens is een mooie budget oplossing, maar probeer in ieder geval dan wel de goede spullen te kopen

 

Om het samen te vatten een Vergroting van meer dan 1:1 is absoluut geen macro foto, de meeste lenzen gaan tot 1:3 en daarmee kan het geen macro foto genoemd worden. Echte macro lenzen van verschillende fabrikanten die zijn wel degelijk 1:1, verschillende merken verkopen deze lenzen en de third party partijen zijn over het algemeen goedkoper. Zelf heb ik een officiele canon macro lens waar ik heel erg tevreden mee ben, maar ik heb ook zat goede verhalen gehoord of sigma of tamron. Mijn advies hierover is als je een keer met macro fotografie wil beginnen huur een lens en kijk of het echt iets is voor jouw. Als je eenmaal denkt ik wil hiermee verder dan moet je niet gaan bezuiningen op een goedkope lens dat zal je niet bevallen en je bent bovendien zomaar een paar honderd euro kwijt. Neem altijd een lens met meer dan 90mm want dat is een ideale afstand om insecten en bloemen te fotograferen, 50mm is dan echt veel te kort en zal menig insect afschrikken. Heel veel plezier met het aankomende macro seizoen, en laat het fotograferen beginnen.