Vuurwerk

Bijna iedereen houd van een goed siervuurwerk, maar hoe fotografeer je dat nu, in dit artikel leg ik de basis uit van het werken met vuurwerk

.

Vuurwerk wordt meestal gefotografeerd met een langere sluitertijd, deze lange sluitertijd is nodig om al het licht vast te leggen van de pijlen. Het is wel een precies werkje om de preciese sluitertijd te hebben zodat het effect er mooi op komt. Laten we beginnen met wat je nodig hebt.

 

- Een statief

- Een camera met handmatige bediening

- Een hoop geduld

- het juiste vuurwerk

Dit zijn dingen die je echt nodig hebt bij dit type fotografie, met name een hoop geduld is gewenst. Ook moet je ongeveer weten waar de vuurpijl zal ontploffen, daarom is het handig dat je een openlucht hebt en een groothoek gebruikt. Voor grond vuurwerk kun je gerichter te werk gaan, omdat potten en grond bloemen meestal wel op dezelfde plek blijven. Maar het is alsnog handig om gewoon iets van een groothoek gebruiken omdat je het nooit zeker weet. Scherpstelllen is ook weer zoiets want daar is het verschil wat je moet doen erg groot.

 

Bij grond vuurwerk zoals potten en dat soort dingen kun je alvast op de pot scherpstelllen en dan de foto nemen terwijl de pot het vuurwerk in de lucht schiet. Bij vuurwerk dat omhoog geschoten wordt is het een ander verhaal daar kun je niet even snel scherpstellen terwijl de pijl vliegt. Daarom is het handig om van vooraf scherp te stellen, als je de lens instelt op oneindig dan heb je meestal wel raak. Vergeet alleen niet om de schakelaar dan ook op manueel focussen te zetten, anders wil de camera scherpstellen terwijl je al handmatig scherp hebt gesteld. De sluitertijd is voor beide ook een ander verhaal voor potten is een snellere sluitertijd gewenst dan voor pijlen. Dit omdat als je een pot fotografeerd die veel meer licht afgeeft dan een pijl op een zwarte achtergrond. Beide foto soorten worden op de volledig manueele stand genomen zodat je de maximale controlle hebt. Er zijn in mijn ogen helaas geen standaard maten voor de sluitertijd omdat elke avond weer anders is daarom kan ik de beste optie helaas niet geven.

 

Spelen met sterretjes.

Je weet denk ik wel wat een licht spoor is, je kan een lichtspoor van auto's maken of een lichtspoor van sterren. Maar niet veel mensen weten dat je met een klein beetje kennis al heel wat leuks kan doen met sterretjes. Kies een lange sluitertijd en laat iemand figuurtjes tekenen voor de camera met een aangestoken sterretje. Dit heeft het effect dat er een licht figuur onstaat voor de camera in de vorm van datgene dat die ander net heeft getekend. Het beste is een sluitertijd van 30 seconden of langer dan heb je genoeg tijd om een mooi figuur te maken. En weet je wat het allerbeste hiervan is, sterretjes is het enige vuurwerk dat het hele jaar is toegestaan dus je kan een heel jaar lang oefenen. Om het kort te houden wat heb je nodig voor de mooiste foto's van vuurwerk.

 

- Een handmatig instelbare camera

- een mooie open lucht

- statief

- en het liefst goed weer

 

Als er hierna nog vragen zouden zijn over dit onderwerp kan men mij altijd mailen via het adres op de site.