workflow

Mijn workflow.

 

Meeste mensen weten wel wat een workflow is, het is een makkelijke manier van werken of dingen afwerken. Een van de beroepen die een duidelijke workflow nodig heeft om snel door te werken is natuurlijk een fotograaf. Op een shoot kan er namelijk een heel aantal foto’s geschoten worden en dan is het noodzaak om een workflow te ontwikkelen waarbij je snel door de foto’s kan scrollen en kan selecteren. Een noodzaak daarbij zijn de zogenaamde shortcuts, sneltoetsen waarbij je snel foto’s kan markeren en mogelijk kan flaggen om verwijderd te worden. Voordat ik altijd dingen ga verwijderen kijk ik eerst heel de serie van de dag na. Als er foto’s bij zitten die met een compostie niet gered kunnen worden dan wordt er toch echt geflagged. De reden dat ik foto’s flag in plaats van direct verwijder is omdat je anders een voor een moet verwijderen, dat is niet alleen erg onhandig maar ook heel erg tijd rovend.

 

Als deze foto’s zijn verwijderd dan is er nog altijd de kwestie van een goede scherpte in een foto, nu lijkt het raar dat ik eerst kijk naar een onmogelijke compositie maar als ik eerst de foto bekijk daarop scheelt heel veel tijd met een 1:1 rendering later in het proces. Terug naar de scherpte in de foto om deze goed te kunnen beoordelen moet je de foto 1:1 zien, dat kun je in lightroom aanvinken boven de miniatuur in de linker boven hoek. Als de foto niet goed scherp is op het goede gebied dan krijgt de foto ook een flag om naar de prullenbak te verhuizen. Dit zijn eigenlijk de 2 dingen waar ik naar kijk als ik mijn foto’s selecteer om weg te gooien. Zodra je alles heb geflagged dan hou je misschien maar 10% over van de orginele shoot, dat opzich is helemaal geen ramp maar dan moet je wel die 10% goed genoeg benutten. Mijn eerste reactie op deze foto’s is kijken welke ik zeker wil gebruiken voor facebook of mijn site. Deze foto’s krijgen dan ook directe prioriteit, omdat ik die zo snel mogelijk op beide platformen wil hebben. Deze foto’s worden dan ook bewerkt in de zin van een nieuwe compositie en en misschien een lichte aanpassing in de kleur en contrasten.

 

Omdat ik niet veel aan mijn foto’s verander is lightroom de ideaale bewerking/bibliotheek software voor me. Er zit ook een maar aan omdat ik de belichting en contrasten vaak aanpas moet ik wel in het raw formaat schieten, anders heeft het nog geen zin om dingen aan te passen. Persoonlijk is dit mijn meest soepele werkflow tot nu. Ik zal nog alles even op een rijtje zetten hoe en waarom ik op deze manier te werk in lightroom.

 

- Selecteren op hopeloze compositie (en meteen flaggen voor verwijderen)

- Selecteren op de verkeerde scherpte (dit doen na compositie scheelt veel tijd)

- De foto’s die niet goed waren verwijderen

- De foto’s die wel goed indien nodig een nieuwe compositie geven

- Als de foto’s een beetje bleek ogen of een duffe tint hebben bewerken

 

- Een verwijder flag geef je met de x” knop en een neutral flag geef je met een "u" deze 2 knoppen ga je vaker gebruiken dan je lief is.

 

- Alle geflagde foto in een klap verwijderen doe je met de “cntrl - backspace" combinatie, en als je zeker bent van je zaak dan kun je altijd kiezen voor direct verwijderen.

 

- Als je een foto wilt bijsnijden (croppen) dan druk je op “r” en voor contrast of extra kleuren gebruik je de ontwikkel (develop) module.

 

Dit alles is een zeer simpele workflow bedoelt voor grote hoeveelheden foto’s maar kan ook algemeen ingezet worden, meeste mensen gebruiken een stuk moeilijkere workflow met meer shortcuts en ook nog een deel photoshop. Aangezien ik alleen lightroom gebruik voor mijn foto’s heb ik voor de rest geen ingewikkelde workflow nodig.