insecten

Insecten zijn de meest talrijke familie op aarde, het zijn zoveel verschillende soorten dat we waarschijnlijk nog maar een klein gedeelte hebben gezien. Maar om een nieuw insect te ontdekken moet je wel erg veel moeite doen.

Insecten zijn geen lieve beestjes, de meeste zijn dan wel onschuldig maar in de wereld van insecten is het doden of gedood worden. Verschillende dieren hebben zich hierop aangepast bijvoorbeeld een stinkwants, die scheid een stinkende vloeistof af. Terwijl een hoornaar zo groot is geworden dat hij in het insecten rijk bijna geen natuurlijke vijanden heeft.

Bepaalde insecten zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze niet meer zonder elkaar kunnen, bepaalde spinnendoders hebben vogelspinnen nodig om hun larves te voeden. De spinnendoder legt een eitje in de spin die ze dan halfdood naar haar ondergrondse nest meesleept. Daar blijft de spin dan liggen in een verlammende coma to het eitje uitkomt en de spin levend opeet.

Sommige insecten sluiten een verbond tegen een ander insect, Luizen die van planten leven worden beschermd door mieren. De mieren mogen de afscheiding van de luis eten (wat eigenlijk in het lichaam van de luis is verteerd tot een soort zoete stof) en de mieren beschermen de luizen tegen de lieveheers beestjes die maar al te graag een luis willen eten.

In de wereld van de insecten is het een feit dat als je met meer bent sterker wordt. Een heel goed voorbeeld hiervan zijn "army ants" een orde van mieren die nomadisch leeft en geen vast nest hebben, ze trekken van gebied naar gebied. Dit soort mieren heeft de hele colonie met zich mee wanneer ze vertrekken. En als er gevaar dreigt dan storten ze zich op het gevaar. Dit heeft als gevolg dat zelfs grote ratten deze horde niet overleven omdat ze bezwijken aan de pijn van duizenden mierenbeten.

Wie insecten zoekt moet soms op de meest rare plekken kijken, een insect kan een raar habitat hebben. Insecten in het noorden laten zich invriezen om een winter te overleven. Zo leven er ook insecten in gebieden waar mensen niet kunnen komen zonder bescherming.

 

Het is altijd al de vraag geweest waarom sommige mensen niks van insecten moeten hebben, sommige vinden ze erg smerig en sommige hebben echt een fobie.

Naar mijn mening is dit redelijk makkelijk te verklaren, vroeger toen de mens nog geen moderne geneeskunde had waren steken van bepaalde spinnen of andere giftige insecten dodelijk. Mijn verklaring is dat wij ondanks een moderne evolutie en een zelfbewust verstand toch een deel van onze oerangsten hebben meegenomen.

 

Maar niet alle angsten zijn van een oerangst, als voorbeeld neem ik de angst voor wespen. Als je als een kind nooit gestoken bent ben je er toch bang voor, waarom ben je er bang voor, omdat je verhalen hoort van klasnootjes of dat een familielid ooit een keer gestoken is. Terwijl je weet dat als jij niks doet doet die wesp ook niks.