spinnen

Alle spinnen hebben gif maar niet alle spinnen maken een web, sommige spinnen vallen onder de familie "springspinnen". Dit zijn spinnen die hun prooi besluipen en met hun krachtige ogen afstanden goed kunnen meten. Als we het over springspinnen hebben is de "zebra spin" een zeer goed voorbeeld van een

kleinere soort maar toch een zeer mooie spin.

De braziliaanse zwerfspin is de meest giftige spin op deze planeet, de zwarte weduwe is ook giftig maar dan wel een stuk minder dan de zwerfspin. Een beet van de zwerfspin kan binnen een uur dodelijk zijn terwijl een zwarte weduwe beet goed behandelen is mits er een tegengif aanwezig is.

 

Spinnen hebben bijna geen zicht ze zien bijna alleen maar zwart/wit, Een springspin is daarop een grote uitzondering. Deze onderfamilie is heeft een geweldig zicht om diepte en afstand in te schatten en daarmee een prooi te besluipen en te vangen.

 

Spinnen heb je in alle soorten en maten, spinnen kunnen snel gaan dreigen en bijten en anderen trekken zich terug. Hoewel de spinnen meestal per soort worden aangekaart heb ik ontdekt dat spinnen toch wel erg verschillen per individu. Als je dit zou willen testen moet je eens spinnen benaderen en kijken hoe ze reageren. je zult zien dat er veel verschil in zit.

 

Bij een spin is meestal het vrouwtje groter dan het mannetje, een vrouwtjes spin in een web zit dan ook een groot gevaar voor het mannetje. Als een mannetje wil paren dan moet hij een soort van vredes offer meebrengen, zolang zij eet kan hij paren. Als het vrouwtje onvoldoende opheeft en het mannetje is nog niet weg is dan heeft hij grote kans dat hij zelf slachtoffer word.

 

Een spin is een dier dat al een ontzettend lange tijd bestaat, er zijn fossielen gevonden van vlak na de dinosauriƫrs. Je kan dus zeggen dat een spin een levend fossiel is net zoals een krokodil en en degenkrabben. De reden dat spinnen niet of nauwelijk zijn veranderd is omdat ze altijd al succesvol waren en zich niet hoefden aan te passen aan andere omstandigheden.

 

Het klimaat is aan het veranderen in de wereld, en daarna komen ook de nodige diersoorten naar ons veranderende klimaat. Giftige spinnen die eerst voornamelijk in het zuiden van Europa voorkwamen komen langzaam richting ons land. De valse weduwe is al meerdere malen gespot, en in Engeland wordt de spin regelmatig gezien.

 

Spinnen zijn dol op donkere vochtige plekken in het huis of in de tuin, daarom zitten spinnen vaak in hoekjes of bij het aanrecht. Een andere topper waar je bijna zeker spinnen tegenkomt is bij je wasmachine en droger het is gewoon de perfecte combinatie van vochtig en donker.

 

Spinnen zijn meestal niet agresief tenzij je ze gaat irriteren, de soorten die wel erg agresief zijn komen niet in ons land voor. Een agresieve houding herken je aan de vier voorpoten die omhoog staan en een zeer alerte spin.

 

Kruisspinnen kunnen veel veschillende kleuren aannemen, ik heb tot op heden wel minimaal vijf verschillende kleuren gezien die erg uit elkaar liepen. Van bijna bloedrood tot zo grijs dat je ze op een boomstam niet zou herkennen. En van alles er tussen in.

 

Spinnen kun je herkennen aan kleine details, zoals hoe een web in elkaar zit als het een web maakt. Ook de kleuren en de verhoudingen van het achterlijf tot het kop van de spin zijn een belangrijk iets, daar zit zoveel verschil in dat kun je niet voorstellen.

 

Sommige spinnen zijn makkelijk te herkennen als mannelijk of vrouwelijk, sommige mannetjes hebben namelijk een soort "knotsen" bij hun voorhoofd. Terwijl de vrouwtjes van die soorten een soort van kleine poten hebben. Dat is een heel duidelijk verschil bij verschillende soorten spinnen.

 

Spinnen vallen niet onder de insecten dit omdat alle spinnen acht poten hebben en een vereiste voor een insect is dat ze "maar" 6 poten moeten hebben. Spinnen vallen wel in de dezelfde orde als insecten namelijk de geleedpotige, dit omdat hun lijf en poten uit delen bestaan. Kreeften en krabben vallen ook onder deze orde.